SUPERPRZEPIS

Kotlety rybno-marchewkowe

  • 8
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Kotlety rybno-marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Pyszne, aromatyczne, o pięknym kolorze - kotleciki z mintaja z dodatkiem marchewki.

Składniki:

Kotlety rybno-marchewkowe

 

  • Z tej porcji wychodzi 6 kotletów widocznych na zdjęciu.

 

 

  • 250g ryby mintaj(u mnie mrożone filety)
  • 3 łyżki koperek świeży-posiekany
  • 5 łyżek stołowych czubatych marchewki startej na tarce o dużych oczkach
  • 1 mała cebulka starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 jajko-surowe
  • 5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
  • sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania

Sposób przygotowania:

Kotlety rybno-marchewkowe
Rozmrożoną i odcisnietą rybę z nadmiaru wody przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa dwa razy. Wkładamy do misy.Dodajemy koper,marchew,cebulę,jajko i bułkę tartą. Wszystko solimy,pieprzymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie za pomocą wilgotnych dłoni formujemy kotleciki i obtaczamy je z każdej strony w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z czym kto lubi.Smacznego :-)
Kotlety rybno-marchewkowe
Rozmrożoną i odcisnietą rybę z nadmiaru wody przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa dwa razy. Wkładamy do misy.Dodajemy koper,marchew,cebulę,jajko i bułkę tartą.
Kotlety rybno-marchewkowe
Wszystko solimy,pieprzymy i wyrabiamy na jednolitą masę.
Kotlety rybno-marchewkowe
Następnie za pomocą wilgotnych dłoni formujemy kotleciki i obtaczamy je z każdej strony w bułce tartej.
Kotlety rybno-marchewkowe
Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.