Sposób przygotowania:
Mielone w sosie pomidorowo-marchewkowym
Mięso mielone przekładamy do miseczki (kajzerkę moczymy w mleku bądź wodzie wg uznania - odciskamy), dodajemy do mięsa, następnie wbijamy jajko doprawiamy solą i kolorowym pieprzem -dokładnie wyrabiamy, dodajemy bułkę tartą by uzyskać odpowiednią konsystencję - mięso nie może być zbyt luźne. Następnie formujemy kotleciki (wałeczki, kuleczki - wg uznania) W wysokie patelni bądź woku rozgrzewamy tłuszcz i opiekamy nasze kotleciki na złoto z każdej strony - w tym czasie obieramy marchew i pietruszkę i ścieramy na tarce do jarzyn na małych oczkach, pomidory z puszki dokładnie miksujemy bądź blenderujemy. Kiedy kotleciki są podpieczone odsuwamy kotleciki na bok i wrzucamy nasze warzywka starte na tarce - podpiekamy około 3 minuty i zalewamy całość 300 ml wody i podgotowujemy około 5, następnie dodajemy pomidory i zostawiamy na małym ogniu przez 3 - 4 minut. W 100 ml wody rozrabiamy 1 łyżkę mąki, dodajemy do naszego sosu dokładnie mieszając, doprawiamy posiekaną natka pietruszko oraz pieprzem czarny i solą.