Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Mielone w sosie pomidorowo-marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne kotleciki mielone w sosie pomidorowo- marchewkowym z nutą pietruszki

Mielone w sosie pomidorowo-marchewkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone w sosie pomidorowo-marchewkowym

 

Sposób przygotowania:

Mielone w sosie pomidorowo-marchewkowym
Mięso mielone przekładamy do miseczki (kajzerkę moczymy w mleku bądź wodzie wg uznania - odciskamy), dodajemy do mięsa, następnie wbijamy jajko doprawiamy solą i kolorowym pieprzem -dokładnie wyrabiamy, dodajemy bułkę tartą by uzyskać odpowiednią konsystencję - mięso nie może być zbyt luźne. Następnie formujemy kotleciki (wałeczki, kuleczki - wg uznania) W wysokie patelni bądź woku rozgrzewamy tłuszcz i opiekamy nasze kotleciki na złoto z każdej strony - w tym czasie obieramy marchew i pietruszkę i ścieramy na tarce do jarzyn na małych oczkach, pomidory z puszki dokładnie miksujemy bądź blenderujemy. Kiedy kotleciki są podpieczone odsuwamy kotleciki na bok i wrzucamy nasze warzywka starte na tarce - podpiekamy około 3 minuty i zalewamy całość 300 ml wody i podgotowujemy około 5, następnie dodajemy pomidory i zostawiamy na małym ogniu przez 3 - 4 minut. W 100 ml wody rozrabiamy 1 łyżkę mąki, dodajemy do naszego sosu dokładnie mieszając, doprawiamy posiekaną natka pietruszko oraz pieprzem czarny i solą.
Mielone w sosie pomidorowo-marchewkowym
Na tłuszczu opiekamy nasze kotleciki dodając warzywa
Mielone w sosie pomidorowo-marchewkowym
kiedy marchew i pietruszka się podpieką zalewamy wodą
Mielone w sosie pomidorowo-marchewkowym
dodajemy zblenderowane pomidory z puszki
Mielone w sosie pomidorowo-marchewkowym
dodajemy rozrobioną makę natkę pietruszki i przyprawy