Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Marchewkowe muffiny z rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, a Ty nie masz ani ochoty, ani czasu przygotowywać czegoś specjalnego, z pomocą przyjdą marchewkowe muffiny - bardzo szybkie w przygotowaniu.

Marchewkowe muffiny z rodzynkami

Składniki:

Marchewkowe muffiny z rodzynkami

Składniki:

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 200 ml mleka
  • pół szklanki cukru (trochę mniej, jak ktoś nie lubi słodkiego)
  • 80 ml oleju kokosowego roztopionego
  • 2 duże jajka
  • 3 drobno starte marchewki
  • garść rodzynek (w zależności od upodobań)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów/skórka pomarańczowa itp.
  • 1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Marchewkowe muffiny z rodzynkami

Sposób przygotowania:

Jaja, olej i cukier umieścić w jednej misce i ubić. Dodać do tego drobno startą marchewkę, rodzynki, cynamon i co nam jeszcze wpadnie do głowy.

Do drugiej miski dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę.

Składniki suche mieszamy ze składnikami mokrymi. Przełożyć do foremek na muffinki wyścielonych papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do tzw. suchego patyczka.