jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Marchewkowe mumie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To fajna propozycja podania marchewki najmłodszym. Polecam na przyjęcie dla dzieci, ale nie tylko. Chrupiące ciasto, soczysta marchewka i aromatyczna szynka doskonale ze sobą smakują. Do tego czosnkowy akcent w postaci sosu i mamy pyszną przekąskę.

Marchewkowe mumie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe mumie

MUMIE:

  • 10 marchewek (mniej więcej takiego samego kształtu),
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100 gram szynki szwarcwaldzkiej (10 plasterków),
  • Jajko do smarowania
  • Majonez do wykonania oczu,
  • Ziarenka czarnuszki do wykonania źrenic

SOS ŚMIETANOWO- CZOSNKOWY

  • 2-3 łyżki zimnej wody,
  • Sól czosnkowa do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
  • Szczypior do dekoracji sosu

Sposób przygotowania:

Marchewkowe mumie

ETAP 1

Marchewkowe mumie
marchewki obieramy po ostudzeniu

MUMIE: Marchewki gotujemy na półmiękko. Ugotowane studzimy i obieramy ze skórki.

ETAP 2

Marchewkowe mumie
w szynkę zawijamy marchwie

Każdą z marchwi zawijamy w plasterek szynki szwarcwaldzkiej.

ETAP 3

Marchewkowe mumie
na cienkie paski dzielimy ciasto francuskie

Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte za pomocą radełka dzielimy wzdłuż dłuższego boku na pasy o szerokości około 5-8 mm.

ETAP 4

Marchewkowe mumie
przed pieczeniem mumie smarujemy jajkiem

Gotowe pasy zawijamy wokół marchwi pozostawiając z jednej strony miejsce na oczy. Tak uformowane „mumie” przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dodatkowo smarujemy roztrzepanym jajkiem.

„Mumie” wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C do zrumienienia.

Upieczone wyjmujemy i studzimy. Przestudzonym wykonujemy oczka z majonezu i czarnuszki. Podajemy je w towarzystwie sosu.

ETAP 5

Marchewkowe mumie
Składniki sosu łączymy ze sobą

SOS ŚMIETANOWO- CZOSNKOWY:
Śmietanę łączymy z wodą. Ilość dodanej wody zależy od tego jaką chcemy uzyskać gęstość sosu. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gotowe.