Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 847]

Puszysty biszkopt z dżemem i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobry, puszysty biszkopt nie potrzebuje wiele, aby stworzyć z niego smaczne ciasto. Wystarczy warstwa dżemu z galaretką i bita śmietana i mamy szybkie ciacho do kawy.

Puszysty biszkopt z dżemem i bitą śmietaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Puszysty biszkopt z dżemem i bitą śmietaną

Biszkopt

Dżem

  • 1 litrowy słoik dżemu brzoskwiniowowego (najlepiej domowej roboty)
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

Bita śmietana

Na wierzch

  • pokruszone biszkopty lub prażone płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Puszysty biszkopt z dżemem i bitą śmietaną
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier. Stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę (oba rodzaje) z proszkiem do pieczenia przesiewamy do drugiej miseczki, stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy łyżką drewnianą.

Biszkopt przelewamy do natłuszczonej blachy, pieczemy w 175 st.C do suchego patyczka - ok. 35-40 minut. Formę z biszkoptem rzucamy z wysokości kolan.

Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku.

Ostudzony biszkopt nasączamy herbatą brzoskwiniową.

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, łączymy z dżemem. Warstwę dżemu wykładamy na biszkopt, studzimy.

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier. Śmietanę wykładamy na wystudzoną warstwę dżemu.

Na wierzch wykładamy pokruszone biszkopty lub prażone płatki migdałowe.
Puszysty biszkopt z dżemem i bitą śmietaną
Na warstwę bitej śmietany wysypujemy pokruszone biszkopty