Sposób przygotowania:
Puszysty biszkopt z dżemem i bitą śmietaną
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier. Stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę (oba rodzaje) z proszkiem do pieczenia przesiewamy do drugiej miseczki, stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy łyżką drewnianą.
Biszkopt przelewamy do natłuszczonej blachy, pieczemy w 175 st.C do suchego patyczka - ok. 35-40 minut. Formę z biszkoptem rzucamy z wysokości kolan.
Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku.
Ostudzony biszkopt nasączamy herbatą brzoskwiniową.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, łączymy z dżemem. Warstwę dżemu wykładamy na biszkopt, studzimy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier. Śmietanę wykładamy na wystudzoną warstwę dżemu.
Na wierzch wykładamy pokruszone biszkopty lub prażone płatki migdałowe.
Biszkopt przelewamy do natłuszczonej blachy, pieczemy w 175 st.C do suchego patyczka - ok. 35-40 minut. Formę z biszkoptem rzucamy z wysokości kolan.
Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku.
Ostudzony biszkopt nasączamy herbatą brzoskwiniową.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, łączymy z dżemem. Warstwę dżemu wykładamy na biszkopt, studzimy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier. Śmietanę wykładamy na wystudzoną warstwę dżemu.
Na wierzch wykładamy pokruszone biszkopty lub prażone płatki migdałowe.