SUPERPRZEPIS

Marchewkowy filet

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Marchewkowy filet Więcej zdjęć (5)

Do tego ziemniaki i pyszny obiad gotowy:).

Składniki:

Marchewkowy filet

 

  • Składniki na 3 porcje
  • 3 pojedyncze filety,
  • 2 marchwie,
  • 0,5 pora,
  • Około 120 g sera mozarella z zalewy,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • Por do dekoracji,
  • Olej do smażenia,
  • Łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowy filet
Filety myjemy i odsączamy. Tak przygotowane delikatnie rozbijamy i oprószamy przyprawami. Gotowe smażymy na oleju z obu stron do miękkości. Między czasie przygotowujemy nadzienie marchwiowo-porowe. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oczyszczonego pora kroimy w cienkie plasterki. Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy marchew i chwilkę ją smażymy. Następnie podlewamy delikatnie wodą, przykrywamy i dusimy około 2-3 minuty. Do lekko miękkiej dokładamy pora. Całość smażymy, aż warzywa staną się miękkie. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowane warzywa wykładamy na każdy z usmażonych filetów. Na jeden filet przypada około 2 łyżki nadzienia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nim przygotowane filety z warzywnym wierzchem. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy do momentu jak ser się rozpuści. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Marchewkowy filet
Przyprawionego fileta smażymy z obu stron
Marchewkowy filet
Miedzy czasie przygotowujemy masę warzywną
Marchewkowy filet
Miękkie warzywa wykładamy na usmażone filety
Marchewkowy filet
na warzywa wykładamy dość grubą warstwę sera. Całość zapiekamy.