sandra200

sandra200

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Marchewkowy piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znakomite piernikowe ciasto z dodatkiem rodzynek, orzechów oraz startej marchewki.Ciasto można lekko potrzepać cukrem pudrem,lub jak kto woli polać polewą.

Marchewkowy piernik

Składniki:

Marchewkowy piernik

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 dag maki,
  • 5 jajek,
  • przyprawa do piernika,
  • 12 dag margaryny,
  • 25 dag cukru
  • garść rodzynek oraz orzechów,
  • 40 dag marchwi.

Sposób przygotowania:

Marchewkowy piernik
Marchew obrać i zetrzeć na tarce a dużymi oczkami skropić ją sokiem z cytryny. Z cukru i wody zrobić karmel. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawą do pierników oraz karmel. Ciasto wymieszać ze startą marchewką,namoczonymi orzechami oraz rodzynkami i pianą z białek,piec ok.50 min. w temperaturze 180 stopni.Dowolnie udekorować.