SUPERPRZEPIS

Marchwiowe z lukrem królewskim

  • 3
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Marchwiowe z lukrem królewskim Więcej zdjęć (3)

Bardzo puszyste a jednocześnie wilgotne ciasto.

Składniki:

Marchwiowe z lukrem królewskim

 

 

  • cukier 1 szkl

 

  • esencja waniliowa 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1 i 3/4szkl
  • soda 0,5 łyżeczki

 

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • sól 0,5 łyżeczki

 

 

 

  • przyprawa do piernika 1,5 łyżeczki

 

  • marchewka starta 1,5 szk

 

 

  • Lukier królewski

 

  • białko 1 szt

 

  • cukier puder 1 szkl

 

  • marcepan na ozdobne marchewki

 

  • barwnik zielony,pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Marchwiowe z lukrem królewskim
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści.Dodać olej,esencję waniliową i wymieszać.Mąkę przesiać,wymieszać z proszkiem do pieczenia,sodą oczyszczoną,przyprawą do piernika,cynamonem i solą.Dodać do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.Na koniec dodać startą marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać.Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy.Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marcepanowymi marchewkami. Lukier królewski;przesiać cukier puder,dodać białko i zmiksować na jednolitą i gładką masę.Jeżeli lukier będzie za rzadki dodać cukru pudru. Małe porcje marcepanu zabarwić barwnikiem i uformować marchewki .
Marchwiowe z lukrem królewskim
Ciasto po upieczeniu całkowicie wystudzić.
Marchwiowe z lukrem królewskim
Lukier powinnien mieć lśniącą i gładką konsystencję.