goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Marmolada cytrynowo-miętowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świetna marmolada do ciast i ciasteczek

Marmolada cytrynowo-miętowa

Składniki:

Marmolada cytrynowo-miętowa

 

  • cytryna 1 kg
  • limonka 1 kg
  • mięta 1 garść świeżych liści
  • cukier 2 1/2 szklanka
  • woda 3/4 szklanka
  • miód 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Marmolada cytrynowo-miętowa
Limonki i cytryny dokładnie szorujemy, następnie wyparzamy. Obieramy. Usuwamy z nich białą skórkę, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka w którym będziemy przygotowywać marmoladę. Dodajemy cukier, wodę. Całość mieszamy. Dodajemy liście mięty i gotujemy około 1 godzinę. Wyjmujemy miętę. Dodajemy miód i gotujemy do czasu aż zniknie nam całkowicie piana, a marmolada stanie się złota. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików.