Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Marmurek dwukolorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie ciasto ucierane łatwo się przygotowuje i szybko znika ze stołu

Marmurek dwukolorowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marmurek dwukolorowy

 

  • 25 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 8 dag cukru waniliowego
  • 40 dag mąki
  • 1/2 opak. proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki mleka
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Marmurek dwukolorowy
Masło miksuję na puch, stopniowo dodaję cukier. Miksuję, aż masa nabierze puszystości. Dodaję cukier waniliowy i po jednym jajku. Kolejne jajko dodaję wtedy, jak poprzednie się zmiksuję. Mąkę mieszam z proszkiem i dodaję po łyżce do masy, ale już nie miksuję tylko mieszam drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto dzielę na połowę, jasną masę wykładam na spód formy, którą wcześniej smaruję masłem i posypuję bułką tartą, nadmiar bułki strzepuję.Do drugiej połówki dodaję kakao i jeśli masa wydaje się za gęsta dolewam mleko.Wykładam na ciasto jasne. Piekę przez 40-45 minut w 180 stopni C. Gdy placek przestygnie polewam polewą.
Marmurek dwukolorowy
Kroję na plastry placek, gdy polewa zastygnie.
Marmurek dwukolorowy
Ciasto sprawdzam czystym patyczkiem do szaszłyków, jeśli jest suchy to znaczy, że ciasto jest już gotowe.