Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rogaliki marchewkowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rogaliki z marchewką i wiórkami kokosowymi, nadziane marmoladą różaną to oryginalne połączenie, które każdego zachwyci.

Rogaliki marchewkowo-kokosowe

Składniki:

Rogaliki marchewkowo-kokosowe

 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 15 dag drobno startej marchewki
  • 0,5 szkl wiórek kokosowych
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli

 

  • Dodatkowo
  • 15-20 dag marmolady różanej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier kryształ

Sposób przygotowania:

Rogaliki marchewkowo-kokosowe

ETAP 1:

Rogaliki marchewkowo-kokosowe
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, startą marchewkę, wiórki kokosowe, szczyptę soli i śmietanę, zagnieść ciasto.

ETAP 2:

Rogaliki marchewkowo-kokosowe
Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce

Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 3:

Rogaliki marchewkowo-kokosowe
Ciasto rozwałkować i pokroić jak na zdjęciu

Następnie rozwałkować na grubość 3-4 mm, pokroić w trójkąty. Na każdy włożyć porcję marmolady z różą.

ETAP 4:

Rogaliki marchewkowo-kokosowe
Rogaliki ułożyć na przygotowanej blaszce.

Trójkąty z ciasta zwijać i formować rogaliki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

ETAP 5:

Rogaliki marchewkowo-kokosowe

Posmarować sokiem z pomarańczy wymieszanym z cukrem waniliowym, posypać cukrem kryształem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.