jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Marokańska aidża w łowickim stylu.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Marokańska aidża w łowickim stylu to sposób na zagospodarowanie pozostałych z obiadu ziemniaków i mięsa.

Marokańska aidża w łowickim stylu.

Składniki:

Marokańska aidża w łowickim stylu.

 

  • ok.25 dag upieczonego mięsa (lub z rosołu)
  • 1 duża cebula
  • 50 ml olej
  • 1/2 szklanki
  • 1 mały słoiczek sosu bolońskiego (lub pieczarkowego) Łowicz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta chilli
  • szczypta suszonej mięty
  • 4 ziemniaki (lub kluseczki)
  • 4 jaja
  • 2 łyżki posiekanej kolendry (lub pietruszki)

Sposób przygotowania:

Marokańska aidża w łowickim stylu.
Mięso kroimy w kostkę, ziemniaki lub kluseczki w półplasterki . Obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę - smażymy przez kilka minut razem z mięsem i ziemniakami na rozgrzanym oleju. Dodajemy przyprawy (kolendrę ,miętę, kminek, chili), posiekany czosnek , podlewamy odrobiną wody. Na końcu dodajemy sos. Podgrzewamy, gdy sos zacznie bulgotać zmniejszamy ogień, robimy łyżką zagłębienia w sosie w które wbijamy jaja. Dusimy pod przykryciem. Danie podajemy na gorąco posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką.

Tagi:

mięso sosy