mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Marokańska sałatka pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna, kolorowa sałatka z papryką, pomidorami z nutą czosnkową, prosto z Maroko:)

Marokańska sałatka pomidorowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marokańska sałatka pomidorowa

 

  • 2 zielone papryki
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina

 

Sposób przygotowania:

Marokańska sałatka pomidorowa
Papryki myję, osuszam, usuwam białe błonki i pestki, a następnie kroję w mniejsze kawałki. Przekładam paprykę do miski.
Pomidory polewam wrzątkiem, obieram ze skórki. Pomidory kroję na pół, wyjmuję pestki, a miąższ kroję na kawałki. Dodaję pomidory do papryki.
Cebulę obieram, przekrawam na pół, siekam na cienkie plasterki. Dodaję do miski, razem z posiekaną natką pietruszki i drobno posiekanym czosnkiem.
Mieszam oliwę z octem winnym w miseczce. Dodaję 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu.
Polewam sosem sałatkę i dobrze mieszam.
Marokańska sałatka pomidorowa
Paprykę obieram z gniazd nasiennych, kroję w kawałki małe
Marokańska sałatka pomidorowa
Czerwoną cebulę obieram, kroję na pół i siekam w cienkie plasterki

Tagi:

pomidory