reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Marylka - proste ciasto ucierane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis dostałam od teściowej , dawno temu. Przez te lata lekko go pozmieniałam, a ciacho stało sie ulubionym przez moje córki.

Marylka - proste ciasto ucierane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marylka - proste ciasto ucierane

 

 

  • 5 łyżek zimnej wody

 

  • 1.5 szklanki cukru

 

 

 

  • 3 łyżki ciemnego kakao

 

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Marylka - proste ciasto ucierane
Blaszkę smarujemy i wysypujemy bułą tartą Margarynę roztapiamy w garnku, wlewamy wodę, wsypujemy cukier i kakao- wszystko zagotowujemy ciągle mieszając. Od połączenia składników gotujemy 2-3 minuty. Odlewamy około 0,5 szklanki masy ( najlepiej do garnuszka, potem trzeba będzie ją pogrzać, a posłuży nam jako polewa) i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kolejno po jednym jajku i przesianą mąkę z proszkiem. Dokładnie łączymy najlepiej robotem. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Ciasto studzimy, polewamy odlaną masą i posypujemy np orzechami lub kokosem Moja blaszka ma 40 cm długości, 10 szerokości i 5,5 wysokości
Marylka - proste ciasto ucierane
margarynę gotujemy razem z cukrem i wodą
Marylka - proste ciasto ucierane
blaszkę smarujemy i wysypujemy bułką tartą

Tagi:

jajko tarta jajka