Marynowana cukinia curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słoiki wyparzyć i osuszyć. Na dnie ułożyć plaster cebuli, dodać pół łyżki gorczycy. Cukinię umyć, obrać i pokroić w dość grubą kos

Marynowana cukinia curry

Składniki:

Marynowana cukinia curry

 

  • 2 ½ kg cukinii
  • 2 litry wody
  • 600 ml octy 10 %
  • ½ kg cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki curry
  • Gorczyca
  • 2 cebule
  • Seler naciowy

Sposób przygotowania:

Marynowana cukinia curry
Słoiki wyparzyć i osuszyć. Na dnie ułożyć plaster cebuli, dodać pół łyżki gorczycy. Cukinię umyć, obrać i pokroić w dość grubą kostkę i dodać do słoika. Na szczycie słoika ułożyć pokrojony seler naciowy. Do garnka wlać wodę i ocet i gotować aż zawrze. Następnie wsypać cukier i rozpuścić. Dodać curry i sól. Pozostawić do ostygnięcia. Na koniec wlać zalewę do słoików. Słoiki ułożyć do góry dnem żeby powietrze uleciało.

Tagi:

cukinia