mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Marynowana cukinia Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cukinia zdecydowanie jest królową mojej kuchni nawet poza sezonem

Marynowana cukinia Mariel

Składniki:

Marynowana cukinia Mariel

 

  • 4 szklanki cukini pokrojonej w kostkę
  • 3/4szkl.octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 10 szt. goździków
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Marynowana cukinia Mariel
Cukinię obrać i pokroić w kostkę , tak by było jej 4 szklanki .Wrzucić do garnka dodać ocet , cukier , miód , goździki , cynamon i sól .Dusić na małym ogniu około 30 minut , od czasu do czasu mieszając , gdy cukinia będzie taka lekko szklista , ale nie rozpadająca się ,zestawiamy z ognia. Słoiki i przykrywki dokładnie myjemy i sparzamy następnie nakładamy do nich cukinię .Dobrze zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut. Pasteryzacja ; do większego garnka wlewamy wody mniej więcej tyle by połowa słoika była zanurzona i gotuje na małym ogniu.

Tagi:

cukinia