WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Marynowana kapusta na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna, marynowana sałatka ze słoika na zimę. Z białej kapusty, z dodatkiem cebuli, marchewki i papryki.

Marynowana kapusta na zimę

Składniki:

Marynowana kapusta na zimę

Warzywa

Zalewa

  • 1,5 szkl octu
  • 0,5 szkl oleju
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki soli do przetworów
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka chili

Sposób przygotowania:

Marynowana kapusta na zimę

Warzywa

Marynowana kapusta na zimę
Wszystkie warzywa szykujemy dość drobno.

Kapustę szatkujemy drobno do miśki. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobne piórka cebulkę, paprykę oraz obraną i startą na grubej tarce marchewkę.

Zalewa

Marynowana kapusta na zimę
Przygotowujemy zalewę słodko - pikantną.

Do garnka wlewamy ocet i olej, wsypujemy cukier, sól i dodajemy pieprz i chili. Zagotowujemy do połączenia składników.

Mieszanie

Marynowana kapusta na zimę
Warzywa zalewamy zalewą i odstawiamy do pieczenia soku.

Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy i zalewamy gorącą zalewą. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok 8-10 godzin czasem mieszając.

Wekowanie

Marynowana kapusta na zimę
Słoiki pasteryzujemy w zależności od wielkości słoików.

Dokładnie mieszamy i razem z zalewą przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok 15 minut i po wystygnięciu przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.


Tagi:

przetwory