zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Marynowana limonka na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Oryginalny przepis z Azji. Doskonały dodatek do potraw na ostro, z ryżem, warzywami, rybą i mięsnych. Używamy w niewielkiej ilośći odkrawając kawałeczek do każdego kęsa posiłku.Jak smakuje? kwaskowa, aromatyczna, ostra!

Marynowana limonka na ostro

Składniki:

Marynowana limonka na ostro

 

  • 1/2 kg limonek
  • 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki gorczycy w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli na 1 sztukę limonki
  • 1.5 szklanki harissy
  • duży słoik z zakrętką + obciążenie np. duży kamień
  • wysoki garnek +woda

Sposób przygotowania:

Marynowana limonka na ostro
Nacinamy każdą limonkę na 4 ( nie do końca ) i wsypujemy w środek płaską łyżeczkę soli. Wkładamy owoce do dużeo słoja ( 400 g limonek na litrowy słoik), zakręcamy, wkładamy do wysokiego garnka, obciążamy czymś słój aby nie wypłynął po wlaniu wody (np. pokrywką, kamieniem i talerzem), następnie zalewamy zimną wodą tak by sięgała prawie do zakrętki. Gotujemy 3h na wolniutkim ogniu. Studzimy. Zostawiamy sok który wypłynął z owoców, dodajemy przyprawy. Całość uzupełniamy harissą tak by zakryła owoce. Tu mała uwaga, możemy podzielić całość na porcje w mniejsze słoiki i dopiero dodać harissę. Odstawiamy szczelnie zamknięte do lodówki na 10-14 dni.