allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Marynowane filety śledziowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne śledziki w marynacie.

Marynowane filety śledziowe

Składniki:

Marynowane filety śledziowe

 

  • 1 kg filetów śledziowych solonych
  • 2 cebule
  • 1 ugotowana marchewka lub 3-4 łyżki marchewki ze słoika
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu czarnego, kolendry i gorczycy
  • 0,5 szkl. octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 3 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Marynowane filety śledziowe
Wodę wlac do garnka, dodac ocet, przyprawy, cukier i marchewkę pokrojoną w plasterki lub kostkę. Cebulę pokroic w półplasterki i takrze dodac do zalewy. Garnek postawic na gaz i zagotowac. Od chwili zagotowania trzymac na gazie około 3-5 minut. Zalewę całkowicie ostudzic. Śledzie przepłukac (nie moczyc) i pokroic na mniejsze kawałki. Układac w naczyniu warstwami z cebulą i marchewką z zalewy, a na końcu wlac całą zalewę. Naczynie przykryc i wstawic do lodówki na minimum 24 godziny.