Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marynowane grillowane filety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierś z kurczaka marynowana w jogurcie greckim z ziołami, a następnie usmażona na patelni grillowej. Można ją przygotować na tradycyjnym grillu.

Marynowane grillowane filety Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowane grillowane filety

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżki bazylii
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta cząbru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
  • 1 łyżka przyprawy grill ziołowy
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Marynowane grillowane filety
Każdą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż, żeby otrzymać cztery płaty. Jogurt przełożyć do miski, rozmieszać. Do jogurtu dodać wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie wszystko wymieszać. Przygotowaną jogurtową marynatą dokładnie pokryć kawałki mięsa. Mięso w marynacie odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie zamarynowane filety kłaść na rozgrzany grill lub patelnię grillową. Grillować na rumiano z obu stron.
Marynowane grillowane filety
Piersi z kurczaka pokrojone na cztery płaty.
Marynowane grillowane filety
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miski.
Marynowane grillowane filety
Mięso dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Marynowane grillowane filety
Zamarynowane mięso smażone na patelni grillowej.