anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Przystawki jajeczne na Wielkanoc

Jajka z kremowym farszem z łososia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kremowy serek z wyrazistym w smaku łososiem to dla mnie połączenie idealne. Polecam ze względu na smak i piękny pastelowy kolor farszu.

Jajka z kremowym farszem z łososia

Składniki:

Jajka z kremowym farszem z łososia

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka z kremowym farszem z łososia
Do rondelka włóż jajka, wlej zimnej wody tyle, aby jajka były zakryte. Nakryj rondelek pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gdy tylko woda się zagotuje, wyłącz palnik. Trzymaj jajka we wrzątku przez 10 minut, następnie zalej je zimną wodą. Gdy jajka ostygną, usuń skorupki, a jajka opłucz wodą. Część łososia pokrój na bardzo drobne kawałeczki, a pozostałą część zostaw do dekoracji. Do rozdrobnionego łososia dodaj serek śmietankowy i dokładnie wymieszaj. Do smaku dopraw świeżo mielonym białym pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.



Ostudzone jajka przekrój na połówki, delikatnie zetnij wypukłą część białka, aby można je było stabilnie ustawić na talerzu tak, aby się nie przewracały. Farsz nakładaj łyżeczką na połówki jajek. Dekoruj odłożonym łososiem, zielonym marynowanym pieprzem odsączonym z zalewy. Półmisek posyp posiekanym szczypiorkiem i układaj przygotowane jajka z farszem. UWAGI: farsz możesz przygotować dzień wcześniej, a wykładać na jajka dopiero tuż przed podaniem. Farsz jest znacznie smaczniejszy, gdy ma czas, aby smaki się wymieszały. Przygotowany farsz przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku. Do farszu nie dodałam soli, bo dla mnie łosoś jest wystarczająco słony.

Tagi:

jajko jajka