Sposób przygotowania:
Marynowane kurki
Kurki jeśli są prosto z lasu należy oczyścić z dużych zanieczyszczeń typu igły i liście.
Następnie do dużego naczynia bądź wyczyszczonej komory w zlewie nalewamy gorącą wodę. Dodajemy do niej kilka łyżek soli i wrzucamy do wody kurki. Pędzelkiem czyścimy je z drobnych zanieczyszczeń.
Tak przygotowane i czyste kurki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około 10 minut. Nastąpienie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą.
Kurki wkładamy do słoika, do którego dajemy po łyżeczce gorczycy, dwa ziela angielskie i po jednym liściu laurowym. Całość zalewamy gorącą zalewą.
Zalewa:
Wodę , cukier, sól i ocet zagotowujemy. Gotową zalewą zalewamy kurki i szczelnie zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy przez 20 minut i odstawiamy do góry dnem, aż do całkowitego ostygnięcia.
Następnie do dużego naczynia bądź wyczyszczonej komory w zlewie nalewamy gorącą wodę. Dodajemy do niej kilka łyżek soli i wrzucamy do wody kurki. Pędzelkiem czyścimy je z drobnych zanieczyszczeń.
Tak przygotowane i czyste kurki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około 10 minut. Nastąpienie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą.
Kurki wkładamy do słoika, do którego dajemy po łyżeczce gorczycy, dwa ziela angielskie i po jednym liściu laurowym. Całość zalewamy gorącą zalewą.
Zalewa:
Wodę , cukier, sól i ocet zagotowujemy. Gotową zalewą zalewamy kurki i szczelnie zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy przez 20 minut i odstawiamy do góry dnem, aż do całkowitego ostygnięcia.