Sposób przygotowania:
Marynowane kurki
Umyte słoiki włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka minut . Kurki dokładnie oczyścić i dokładnie wypłukać. Na jeden słoiczek np; od dżemu potrzebujemy dwukrotną ilość grzybów pojemności takiego słoika .Grzybki gotować przez 5 minut w osolonej wodzie- odcedzić.Do każdego słoika włożyć po liściu laurowym, trzy kulki ziela angielskie,po ok. 10 kulek pieprzu czarnego,po 2 goździki ,po 1 łyżeczce gorczycy i po 3-5 małe cebulki .Wodę ,ocet,cukier i sól zagotować .Dodać grzybki i gotować przez ok. 5 minut.Do czystych i gorących słoików włożyć grzybki wraz z zalewą.Mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.I tak zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Zalewy starcza na dwa małe słoiki od dżemu.