Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Książka Kucharska: 20 przepisów na opieńki

Marynowane opieńki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marynowane opieńki są pysznym dodatkiem do każdego obiadu!

Marynowane opieńki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marynowane opieńki

 

  • Grzyby opieńki- w zależności ile kto ma,
  • Przyprawy –ziele angielski, liść laurowy, pieprz ziarnisty
  • ZALEWA:
  • ocet,
  • woda,
  • sól.
  • Proporcja wynosi 1 szklanka octu na 3 szklanki wody i jedną łyżkę soli

 

Sposób przygotowania:

Marynowane opieńki
Obcinamy nóżkę przy kapeluszu, czyścimy, myjemy. Wkładamy do garnka i gotujemy grzyby w osolonej wodzie na małym ogniu do 10 minut. Odcedzamy i wkładamy do wcześniej przygotowanych słoików z pieprzem(do 10 ziarenek ), 2-3 listkami i z 2-3 ziarnkami ziela angielskiego. Nakładamy około 3/4słoika. Grzyby muszą być ułożone luźno w słoiku.ZALEWA OCTOWA: Do garnka wodę i ocet oraz dodajemy sól. Gotujemy i gorącą zalewą zalewamy wcześniej przygotowane słoiki z grzybami. Mocno zakręcamy i stawiamy na wieczku. Zostawiamy tak na kilkanaście godzin.
Marynowane opieńki
Opieńki oczyszczamy i usuwamy nóżki pozostawiając same kapelusze
Marynowane opieńki
Opieńki kotujemy do 10 minut w osolonej wodzie na wolnym ogniu