eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Marynowane piersi kaczki Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam piersi kaczki marynowane w czosnku i sosie sojowym. Piersi obsmażone na suchej patelni dopiekłam w piekarniku.

Marynowane piersi kaczki Eli

Składniki:

Marynowane piersi kaczki Eli

mięso

  • 3 piersi z kaczki ze skórą

marynata

  • 150 ml sosu sojowego
  • 1 główka czosnku

dodatki

Sposób przygotowania:

Marynowane piersi kaczki Eli

marynowanie piersi

Marynowane piersi kaczki Eli
Do oplukanych i osuszonych piersi kaczych dodać czosnek.

Piersi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Czosnek dodać do piersi kaczki.

marynowanie piersi cd

Marynowane piersi kaczki Eli
Dodać sos sojowy do piersi kaczych z czosnkiem.

Do piersi kaczych z czosnkiem dodać sos sojowy i włożyć do lodówki na 3 godziny.

przygotowanie piersi

Marynowane piersi kaczki Eli
Opłukane piersi osuszyć papierowym ręcznikiem.

Po marynowaniu piersi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie piersi cd

Marynowane piersi kaczki Eli
Ponacinać skórę piersi kaczych w kratkę.

Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Skórę piersi naciąć w kratkę. Na zimną, suchą patelnię położyć piersi kaczki, skórą do dołu i obsmażyć. Zrumienione piersi odwrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Obsmażone piersi kaczki wyłożyć do naczynia do zapiekania, skórą do góry, wlać wytopiony ze skóry tłuszcz, 4 łyżki sosu sojowego z marynaty z czosnkiem i pokrojone cebule. Naczynie z mięsem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 15 minut.

podawanie

Marynowane piersi kaczki Eli

Piersi kaczki pokroić i ułożyć na talerzach. Powstały sos zmiksować i podawać w sosjerce. Ja podałam mięso z kluskami śląskimi i młodą kapustą zasmażaną.


Smacznego!