Sposób przygotowania:
Marynowane piersi kaczki Elimarynowanie piersi
Piersi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Czosnek dodać do piersi kaczki.
marynowanie piersi cd
Do piersi kaczych z czosnkiem dodać sos sojowy i włożyć do lodówki na 3 godziny.
przygotowanie piersi
Po marynowaniu piersi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie piersi cd
Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Skórę piersi naciąć w kratkę. Na zimną, suchą patelnię położyć piersi kaczki, skórą do dołu i obsmażyć. Zrumienione piersi odwrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Obsmażone piersi kaczki wyłożyć do naczynia do zapiekania, skórą do góry, wlać wytopiony ze skóry tłuszcz, 4 łyżki sosu sojowego z marynaty z czosnkiem i pokrojone cebule. Naczynie z mięsem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 15 minut.
podawanie
Piersi kaczki pokroić i ułożyć na talerzach. Powstały sos zmiksować i podawać w sosjerce. Ja podałam mięso z kluskami śląskimi i młodą kapustą zasmażaną.
Smacznego!