Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Piersi z kaczki marynowane w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piersi z kaczki marynowane w miodzie są bardzo soczyste. Sok pomarańczowy dodaje im smaku. Podawać je należy z ziemniakami i surówką.

Piersi z kaczki marynowane w miodzie

Składniki:

Piersi z kaczki marynowane w miodzie

 

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szkl soku pomarańczowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki marynowane w miodzie
Mięsko dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Piersi nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Następnie polewamy płynnym miodem i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki, aby mięsko się dobrze zamarynowało. Po tym czasie do rondelka wlewamy oliwę i dając piersi skórką w dół smażymy na wolnym ogniu. Potem smażymy z drugiej strony. Podlewamy sokiem z pomarańczy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.