madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Marynowane podgrzybki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Każdy kto lubi grzyby wie że zimą nie ma nic lepszego. Zobacz przepis na marynowane podgrzybki.

Marynowane podgrzybki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marynowane podgrzybki

 

Sposób przygotowania:

Marynowane podgrzybki
Grzyby oczyszczamy i jeśli mamy większe to kroimy na mniejsze kawałki, następnie gotujemy około 10 minut na małym ogniu w osolonej wodzie. Odcedzamy i wkładamy do słoików ( mi z tej porcji wyszły 4 małe słoiczki po koncentracie pomidorowym), do każdego wsypujemy gorczycę, wkładamy po listku laurowym i kulce ziela. W garnku gotujemy wodę z octem, cukrem i solą oraz cebulą obraną i pokrojoną w plasterki. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do słoiczków z podgrzybkami i zakręcamy. Pasteryzujemy 10 min.
Marynowane podgrzybki
Podgrzybki oczyszczamy a większe przekrawamy na mniejsze kawałki
Marynowane podgrzybki
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut
Marynowane podgrzybki
Do każdego słoika wkładamy liście ziele oraz gorczycę
Marynowane podgrzybki
Gotujemy zalewę z octu soli cukru i wody oraz cebuli

Tagi:

grzyby