kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Marynowane żeberka zapiekane z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczyste żeberka wieprzowe z nutką śliwkową, zapiekane z dodatkiem cebulki i marchewki, podane z pieczonymi ziemniakami

Marynowane żeberka zapiekane z cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marynowane żeberka zapiekane z cebulką

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 kg ziemniaków
  • Marynata o smaku powideł śliwkowych- u mnie Kamis
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki.
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Marynowane żeberka zapiekane z cebulką
Żeberka zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie żeberka wykładamy do wysmarowanej olejem brytfanki i mieszamy z pokrojoną w krążki marchewką. Cebulę siekamy w kosteczkę i posypujemy na wierzch. Przykrywamy brytfankę i pieczemy godzinkę w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy górę brytfanki i pieczemy jeszcze około 20min, aby się zarumieniły. W czasie pieczenia żeberek na niższą półkę wkładamy pokrojone w ćwiartki ziemniaki, przyprawione solą, pieprzem i papryką. Pieczemy około 45 min.
Marynowane żeberka zapiekane z cebulką
Etap 1 żeberka zalane marynatą i odstawione na noc
Marynowane żeberka zapiekane z cebulką
Etap 2 żeberka gotowe do pieczenia, zasypane cebulką
Marynowane żeberka zapiekane z cebulką
Etap 3 ziemniaczki jako dodatek do żeberek