halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Żeberka marynowane w miodzie i coli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Złociste aromatyczne żeberka w coli ,skuszą każdego

Żeberka marynowane w miodzie i coli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka marynowane w miodzie i coli

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka marynowane w miodzie i coli
Miód rozpuszczamy na patelni ,dodajemy szklankę coli ,pokrojony czosnek, rozgniecione owoce jałowca, ziele, listek ,ziarna pieprzu i całość chwilę gotujemy. Żeberka myjemy, kroimy na porcje oprószone solą ,pieprzem i papryką przekładamy do pojemnika zalewamy przestudzoną marynatą i odkładamy na kilka godzin do lodówki . Zamarynowane żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy ziołami i pieczemy w 180-200* przez ok. 1,5 godziny od czasu do czasu polewają powstałym sosem. Podajemy z ziemniakami i surówką. Tak zamarynowane żeberka idealnie nadają się też na grilla.
Żeberka marynowane w miodzie i coli
Łyżkę miodu rozpuszczamy na gorącej patelni
Żeberka marynowane w miodzie i coli
Do miodu dodajemy colę ,czosnek i inne zioła
Żeberka marynowane w miodzie i coli
Porcje żeberek solimy, pieprzymy i posypujemy papryką
Żeberka marynowane w miodzie i coli
Przyprawione mięsko zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki