SUPERPRZEPIS

Żeberka marynowane

  • 1
  • Bahus
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Żeberka marynowane

Tak przygotowane żeberka zaspokoją najbardziej wyrafinowane podniebienia.

Składniki:

Żeberka marynowane

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 100 ml oleju słonecznikowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka przyprawy maggi,
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry (średnio ostra odmiana),
  • sól

Sposób przygotowania:

Żeberka marynowane
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje i lekko posolić. Ułożyć w naczyniu. Olej, miód, maggi, ocet, musztardę i sproszkowane przyprawy połączyć i dobrze wymieszać. Marynatą polać żeberka. Wstawić na 12 godzin do lodówki. Dobrze co jakiś czas żeberka przewracać w marynacie. Po tym czasie mięso wyjąć lekko osączyć, ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować ok 30 min.



Tak zamarynowane żeberka można również włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok 50 min do chwili gdy mięso będzie miękkie. Przy pieczeniu w piekarniku; żeberka należy podlewać co jakiś czas marynatą na przemian z niewielką ilością wody. Podawać z frytkami i sosem czosnkowym. Świetnie pasuje również sos siedmiu wysp będący połączeniem majonezu, ketchupu, sosu tabasco, soli i pieprzu.