2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1479]

Marynowany filet w kiwi w asyście salsy z papryki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Filet z kurczaka zamarynowany w soczystym kiwi i oleju arachidowym, grillowany i podany w asyście papryki to propozycja dla osób które dbają o linię , niebanalne połączenie owoców , warzyw i mięsa daje wspaniałą ucztę na powietrzu :)

Marynowany filet w kiwi w asyście salsy z papryki

Składniki:

Marynowany filet w kiwi w asyście salsy z papryki

 

  • 2 filety z kurczaka

Marynata:

Salsa z grillowanych warzyw

Sposób przygotowania:

Marynowany filet w kiwi w asyście salsy z papryki

Marynata:

Marynowany filet w kiwi w asyście salsy z papryki
filet po wyjęciu z marynaty okręcamy w sreberko, paprykę również nasion z niej nie wydrążamy

Filet z kurczaka myjemy, zostawiamy w całości oddzielając tylko jedną połówkę od drugiej.
Kiwi obieramy ze skórki, wycinamy w środku twardą białą część,odrzucamy, owoc kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do wysokiego naczynia wlewamy olej i miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy w misce filety, zamykamy naczynie i wkładamy na całą noc do lodówki, od czasu do czasu mięso przewracamy, aby równomiernie się zamarynowało.
Następnego dnia mięso osączamy z marynaty, okręcamy w sreberko , warzywa myjemy kroimy na pół-same papryki również okręcamy w sreberko i grillujemy około 20-30 minut, papryki krócej, przewracając na grillu od czasu do czasu. Przed końcem pieczenia fileta wyjąc ze sreberka i zrumienić na gołym ruszcie.

Salsa z papryki:

Marynowany filet w kiwi w asyście salsy z papryki
grillowana papryka w połączeniu z kiwi i oliwy

Ugrillowaną paprykę kroimy na paski, dodajemy obraną i pokrojoną kiwi, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka kroimy na grube plastry, podajemy z salsą paprykowo-owocową .
Smacznego!

Tagi:

papryka