eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1445]

Marynowany łosoś Eli z sosem serowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Zamarynowany w oleju z sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki łosoś smażony na patelni grillowej.

Marynowany łosoś Eli z sosem serowym

Składniki:

Marynowany łosoś Eli z sosem serowym

ryba

marynata

  • 10 łyżek oleju
  • 1/2 cytryny - sok
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawa jarzynka do smaku
  • pieprz do smaku

sos

Sposób przygotowania:

Marynowany łosoś Eli z sosem serowym

Przygotowanie ryby

Marynowany łosoś Eli z sosem serowym
Opłukane i osuszone płaty łososia pokroić na trzy części.

Płaty łososia opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy płat pokroić na trzy części.

przygotowanie natki

Marynowany łosoś Eli z sosem serowym
Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem natkę posiekać.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

przygotowanie marynaty

Marynowany łosoś Eli z sosem serowym
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Do posiekanej natki dodać olej, sok z cytryny, jarzynkę, pieprz i wymieszać.

marynowanie łososia

Marynowany łosoś Eli z sosem serowym

Do pojemnika włożyć kawałki łososia i zalać marynatą. Pojemnik przykryć i włożyć do lodówki na trzy godziny.

przygoyowanie sera

Marynowany łosoś Eli z sosem serowym
Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Ser żółty o pleśniowy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Ser topiony pokroić w kostkę.

przygotowanie sosu

Marynowany łosoś Eli z sosem serowym
Do zagotowanego mleka wsypać sery,dodać przyprawy i gotować na małym ogniu aż sery się rozpuszczą.

Mleko wlać do tygla i zagotować. Do mleka dodać sery i mieszać, aż się rozpuszczą. Sos doprawić czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem.

podanie

Marynowany łosoś Eli z sosem serowym

Łososia wyjąć z marynaty i upiec na rozgrzanej patelni grillowej. Podawać łososia z sosem serowym. Ja podałam łososia z sosem serowym, ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!

Tagi:

ryby