Sposób przygotowania:
Serowo pokrzywowa zupa krem Eliprzygotowanie zupy serowej
Żółty ser gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie zupy serowej cd
Ser camembert pokroić w kostkę.
przygotowanie zupy serowej cd
Topiony ser camembert przełożyć do miseczki.
przygotowanie zupy serowej cd
Ser pleśniowy lazur pokroić w kostkę.
przygotowanie zupy serowej cd
Odmierzyć 500 ml mleka i wlać do garnka. Dolać 250 ml wody i zagotować. Do mleka z wodą dodać wszystkie sery i gotować na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą i zupa nabierze konsystencji kremu. Gotową zupę doprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym i ewentualnie solą.
przygotowanie zupy pokrzywowej
Listki pokrzywy umyć i odciąć od łodyżek.
przygotowanie zupy pokrzywowej
Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj pokrzywy i smaż, aż zmiękną.
przygotowanie zupy pokrzywowej
Do przesmażonej pokrzywy wlać śmietanę, doprawić solą, gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym i jeszcze razem dusić 5 minut. Pokrzywy zmiksować w malakserze lub blenderem na krem.
podanie zupy
Obydwie zupy nalewać dwoma chochlami równocześnie do talerzy. Zupę pokrzywową ozdobić kleksami śmietany, a serową młodymi listkami pokrzywy. Podawać z grzankami podanymi osobno. Smacznego!
niezły kąsek
Magdalena88