eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1441]

Serowo pokrzywowa zupa krem Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Przygotowałam kremową zupę pokrzywową. Dla kontrastu przygotowałam też kremową zupę serową. Obydwie zupy wzajemnie się uzupełniają.

Serowo pokrzywowa zupa krem Eli

Składniki:

Serowo pokrzywowa zupa krem Eli

zupa 4 sery

zupa pokrzywowa

dodatki

Sposób przygotowania:

Serowo pokrzywowa zupa krem Eli

przygotowanie zupy serowej

Serowo pokrzywowa zupa krem Eli
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami....

Żółty ser gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie zupy serowej cd

Serowo pokrzywowa zupa krem Eli
Ser camembert odpakować z papieru i pokroić w kostkę.

Ser camembert pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy serowej cd

Serowo pokrzywowa zupa krem Eli
Przygotować topiony ser camembert do zupy..

Topiony ser camembert przełożyć do miseczki.

przygotowanie zupy serowej cd

Serowo pokrzywowa zupa krem Eli
Ser z niebieską pleśnią pokroić w kostkę.

Ser pleśniowy lazur pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy serowej cd

Serowo pokrzywowa zupa krem Eli
Do garnka wlać pięćset ml mleka.

Odmierzyć 500 ml mleka i wlać do garnka. Dolać 250 ml wody i zagotować. Do mleka z wodą dodać wszystkie sery i gotować na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą i zupa nabierze konsystencji kremu. Gotową zupę doprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym i ewentualnie solą.

przygotowanie zupy pokrzywowej

Serowo pokrzywowa zupa krem Eli
Umyte i odsączone listki pokrzywy odciąć od łodyżek.

Listki pokrzywy umyć i odciąć od łodyżek.

przygotowanie zupy pokrzywowej

Serowo pokrzywowa zupa krem Eli
Liście pokrzywy przesmażyć na maśle.

Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj pokrzywy i smaż, aż zmiękną.

przygotowanie zupy pokrzywowej

Serowo pokrzywowa zupa krem Eli

Do przesmażonej pokrzywy wlać śmietanę, doprawić solą, gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym i jeszcze razem dusić 5 minut. Pokrzywy zmiksować w malakserze lub blenderem na krem.

podanie zupy

Serowo pokrzywowa zupa krem Eli
Obydwie zupy nalewać równocześnie do talerzy i ozdobić śmietaną i młodymi liistkami pokrzywy..

Obydwie zupy nalewać dwoma chochlami równocześnie do talerzy. Zupę pokrzywową ozdobić kleksami śmietany, a serową młodymi listkami pokrzywy. Podawać z grzankami podanymi osobno. Smacznego!

Tagi:

zupa krem zupa