Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

masa kajmakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

łatwa w przyrządzeniu, słodka masa

masa kajmakowa

Składniki:

masa kajmakowa

 

  • 2 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

masa kajmakowa
Do niskiego naczynia dać cukier. Do tego wsypać cukier waniliowy. Wszytko zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu. Cały czas mieszać, aż utworzy się gęsta jasnobrunatna masa. Gdy nabierze takiego koloru, zdjąć z palnika. Schłodzić, zostawiając np. w spiżarce. W makutrze utrzeć wyjęte wcześniej z lodówki masło. Gdy będzie puszyste dawać do niego stopniowo schłodzoną już masę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tagi:

masa ciasto