msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Masa kakaowo-owocowa.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Masa do słoiczków do wykorzystania do tortów,ciast ale i na kanapki czy do naleśników.Powstała z owoców,które zostały po zlaniu soku.

Masa kakaowo-owocowa. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Masa kakaowo-owocowa.

 

  • 1,5 l pojemnik malin i jeżyn zasypanych wcześniej cukrem na sok (po jego odlaniu)
  • 10 dag ciemnego kakao
  • 0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Masa kakaowo-owocowa.
Owoce zasypałam dwa dni wcześniej cukrem-przesypując nim poszczególne warstwy owoców.Sok zlałam i zagotowałam, wlałam do buteleczek na zimę. Żal było mi wyrzucać pozostałych owoców,słodkich i dojrzałych,więc je zagotowałam,zmiksowałam blenderem.Dodałam jeszcze 0,5 szklanki cukru i kakao i mieszając gotowałam jeszcze ok.15 minut.Uwaga-trzeba cały czas mieszać, bo masa jest gęsta i pryska a także się przypala. Gorącą nałożyłam do słoików,szczelnie zakręciłam i ustawiłam do góry dnem do wystygnięcia..Otrzymałam 3 słoiki po ok.330 ml.
Masa kakaowo-owocowa.
Oowoce po odsączeniu soku włożyć do garnka i wsypać cukier.
Masa kakaowo-owocowa.
Zmiksować owoce blenderem i dalej gotować kilka minut.
Masa kakaowo-owocowa.
Do gotującej masy wsypać kakao i dalej gotować cały czas mieszając.