Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Masa kokosowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Masa kokosowa : Wiórki wymieszać z cukrem, zalać śmietanką i odstawić na pół godziny.

Masa kokosowa

Składniki:

Masa kokosowa

 

  • 25 dag wiórków kokosowych
  • szklanka cukru
  • półtorej szklanki śmietanki
  • 2 białka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Masa kokosowa

Wiórki wymieszać z cukrem, zalać śmietanką i odstawić na pół godziny. Ubić na sztywno pianę z białek, dodając sok z cytryny. Na ubitą pianę wyłożyć namoczone wiórki, posypać (najlepiej przez sitko) mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto (może być ciemny biszkopt) i wstawić na 20 min do piekarnika.

Po upieczeniu i przestudzeniu można ozdobić wierzch masy kokosowej wiórkami czekolady.