pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Masa orzechowo-karmelowa do tortów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

świetna masa idealnie nadająca się do tortów jak i innych ciast,masa ma fajny orzechowy smak a do tego lekkie drobinki karmelu.

Masa orzechowo-karmelowa do tortów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masa orzechowo-karmelowa do tortów

 

 

 

Sposób przygotowania:

Masa orzechowo-karmelowa do tortów
4 łyżki cukru karmelizujemy na patelni o grubym dnie a następnie mieszamy z orzechami,gotowe orzechy wykładamy na paier do pieczenia i odstawiamy do schłodzenia i zastygnięcia.Następnie miksujemy je w mikserze na drobno. Pół szklanki mleka zagotowujemy.Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkami i mąkami a następnie dodajemy do gotującego się mleka dokładnie mieszając. Budyń gotujemy około 2 min.a następnie odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę a następnie dodajemy po łyżce wystudzony budyń i postępujemy tak do wyczerpania się budyniu. Na końcu dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Gotową masą przekładamy ciasto.
Masa orzechowo-karmelowa do tortów
Etap 1 cukier kryształ karmelizujemy i mieszamy z orzechami
Masa orzechowo-karmelowa do tortów
Etap 2 żółtka,mąki i pół szkl mleka mieszamy
Masa orzechowo-karmelowa do tortów
Etap 3wymieszane mąki z żółtkami i mlekiem wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy budyń
Masa orzechowo-karmelowa do tortów
Etap 4 masło ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy budyń i orzechy