Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Piernik staropolski z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tradycyjny piernik staropolski z masą orzechową, powidłami śliwkowymi i polewą.

Piernik staropolski z masą orzechową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik staropolski z masą orzechową

 

  • PIERNIK:
  • 250g miodu
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 75g masła
  • 50g smalcu
  • 2 małe jajka
  • 500g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 szklanki zimnego mleka
  • 20g przyprawy do piernika
  • MASA ORZECHOWA:
  • 300g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60ml spirytusu
  • POWIDŁA:
  • 2 szklanki powideł śliwkowych
  • 1 gorzka czekolada
  • POLEWA:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 50g masła
  • 1 czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski z masą orzechową
Miód, cukry, masło, smalec rozpuścić. Do przestudzonej masy wbić jajka,przyprawę i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać razem z mąką do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem. Tak przygotowaną masę na piernik włożyć w szklaną misę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość 5mm i upiec 2 blaty. Piec w temperaturze 170*C przez 20min. Piekłam w formie 23x33. Najlepiej piec parę dni przed planowanym spożyciem. POWIDŁA: powidła śliwkowe włożyć do garnka razem z połamaną czekoladą i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. MASA ORZECHOWA: śmietankę, mleko i cukier zagotować. Orzechy zmielić np w rozdrabniaczu i wsypać na gorące mleko. Wymieszać i zagotować. Spirytus dodać do smaku. Blat piernikowy podzielić na 3 części. W ten sposób będą 2 kawałki piernika. Przekładać gorącymi masami. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce z obciążeniem. POLEWA: cukier puder z kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka i dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika dodać masło i czekoladę. Wstawić na mały ogień i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Zagotować. Polać polewą piernik. Smacznego!
Piernik staropolski z masą orzechową
Miód, cukry i tłuszcz rozpuścić na małym ogniu.
Piernik staropolski z masą orzechową
Do przestudzonej masy dodać jajka i przyprawę.
Piernik staropolski z masą orzechową
Przygotować masę orzechową i gorącą smarować blaty piernika.
Piernik staropolski z masą orzechową
Smarować powidłami z czekoladą blaty piernikowe.