Sposób przygotowania:
Piernik staropolski z masą orzechową
Miód, cukry, masło, smalec rozpuścić. Do przestudzonej masy wbić jajka,przyprawę i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać razem z mąką do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem. Tak przygotowaną masę na piernik włożyć w szklaną misę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość 5mm i upiec 2 blaty. Piec w temperaturze 170*C przez 20min. Piekłam w formie 23x33. Najlepiej piec parę dni przed planowanym spożyciem. POWIDŁA: powidła śliwkowe włożyć do garnka razem z połamaną czekoladą i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. MASA ORZECHOWA: śmietankę, mleko i cukier zagotować. Orzechy zmielić np w rozdrabniaczu i wsypać na gorące mleko. Wymieszać i zagotować. Spirytus dodać do smaku. Blat piernikowy podzielić na 3 części. W ten sposób będą 2 kawałki piernika. Przekładać gorącymi masami. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce z obciążeniem. POLEWA: cukier puder z kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka i dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika dodać masło i czekoladę. Wstawić na mały ogień i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Zagotować. Polać polewą piernik. Smacznego!