migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Masełko smakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Skoro wiecie już jak zrobić domowe masło to polecam zrobić masełko smakowe. Do masełka wystarczy dodać różne dodatki smakowe. Mogą to być m.in. posiekane zioła, czosnek, szczypiorek, chrzan, koperek. W sumie wszystko co nada naszemu masełku posmak.

Masełko smakowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Masełko smakowe

 

  • 400 g miękkiego domowego masła
  • 3-4 listki bazylii
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób przygotowania:

Masełko smakowe
Do zrobienia masełka smakowego używam świeżo zrobionego masła bo jest miękkie i nie muszę czekać aż po prostu się rozgrzeje i zmięknie. Oczywiście można też wykorzystać masło, które zrobiliśmy wcześniej lub masło kupne. Wystarczy tylko je rozgrzać w temperaturze pokojowej aby zmiękło bo miękkie masło lepiej miesza się z dodatkami.

Masło podzielić na 3 części. Do jednej części dodać posiekany szczypiorek. Do drugiej części dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do trzeciej części dodać drobno posiekane listki bazylii. Do każdej części można też dodać jeszcze szczyptę soli jeśli chcemy masełko bardziej słone.

Każdą część masełka dokładnie wymieszać z dodatkami. Uformować w osełkę lub dowolny kształt i odstawić do lodówki na kilka godzin aby masełko przeszło smakiem. Ja swoje masełka ugniotłam w silikonowej foremce dzięki temu nabrały kształtu kwiatka.  

Przepis na domowe masło: https://gotujmy.pl/pyszne-domowe-maselko,przepisy-przetwory-przepis,256364.html
Masełko smakowe
Do jednej części dodać posiekany szczypiorek.
Masełko smakowe
Do drugiej części dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Masełko smakowe
Do trzeciej części dodać drobno posiekane listki bazylii.