Sposób przygotowania:
Masełko smakowe
Do zrobienia masełka smakowego używam świeżo zrobionego masła bo jest miękkie i nie muszę czekać aż po prostu się rozgrzeje i zmięknie. Oczywiście można też wykorzystać masło, które zrobiliśmy wcześniej lub masło kupne. Wystarczy tylko je rozgrzać w temperaturze pokojowej aby zmiękło bo miękkie masło lepiej miesza się z dodatkami.
Masło podzielić na 3 części. Do jednej części dodać posiekany szczypiorek. Do drugiej części dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do trzeciej części dodać drobno posiekane listki bazylii. Do każdej części można też dodać jeszcze szczyptę soli jeśli chcemy masełko bardziej słone.
Każdą część masełka dokładnie wymieszać z dodatkami. Uformować w osełkę lub dowolny kształt i odstawić do lodówki na kilka godzin aby masełko przeszło smakiem. Ja swoje masełka ugniotłam w silikonowej foremce dzięki temu nabrały kształtu kwiatka.
Przepis na domowe masło: https://gotujmy.pl/pyszne-domowe-maselko,przepisy-przetwory-przepis,256364.html
Masło podzielić na 3 części. Do jednej części dodać posiekany szczypiorek. Do drugiej części dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do trzeciej części dodać drobno posiekane listki bazylii. Do każdej części można też dodać jeszcze szczyptę soli jeśli chcemy masełko bardziej słone.
Każdą część masełka dokładnie wymieszać z dodatkami. Uformować w osełkę lub dowolny kształt i odstawić do lodówki na kilka godzin aby masełko przeszło smakiem. Ja swoje masełka ugniotłam w silikonowej foremce dzięki temu nabrały kształtu kwiatka.
Przepis na domowe masło: https://gotujmy.pl/pyszne-domowe-maselko,przepisy-przetwory-przepis,256364.html