VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Maślaki na włoskim cieście

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Grzybki smakują o wiele bardziej gdy sami je zbierzemy, a następnie przygotujemy smaczne danie. Polecam!

Maślaki na włoskim cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślaki na włoskim cieście

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 33 g drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki keczupu
  • Wierzch:
  • 700 g maślaków
  • 300 g fileta z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała cebula
  • 7 plastrów sera
  • Pieprz
  • Keczup

 

Sposób przygotowania:

Maślaki na włoskim cieście
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól, oregano, tymianek, keczup. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Maślaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy. Najlepiej zrobić to wcześniej. Rozgrzewamy patelnię z olejem, podsmażamy grzyby, doprawiamy pieprzem do smaku. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy. Paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty 20*15 cm, smarujemy keczupem. Na każdym układamy maślaki, kurczaka i warzywa. Pieczemy przez 15 minut w 220*C. Przed końcem układamy ser do rozpuszczenia.
Maślaki na włoskim cieście
Etap 1 Pierwszym etapem jest wyrobienie ciasta
Maślaki na włoskim cieście
Etap 2 Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy, smażymy na patelni
Maślaki na włoskim cieście
Etap 3 Paprykę kroimy w drobną kosteczkę
Maślaki na włoskim cieście
Etap 4 Cebulę kroimy w pół plasterki