Sposób przygotowania:
Chrupiące pierogi z maślakami-kapustą
Maślaki oczyszczamy, z większych kapeluszy można zdjąć skórkę - grzybki kroimy w kostkę, cebulę również. Na patelnie przekładamy pokrojone składniki, dodajemy margarynę i całość przesmażamy - doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i dodajemy do przesmażonych wcześniej maślaków i smażymy tak długo, aby wszelki tłuszcz i woda odparowały - ponownie doprawiamy do smaku.Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy masło, jogurt, sól oraz płaskie 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - zagniatamy jednolite ciasto by nie lepiło się do rąk. Następnie ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki. Na każdym krążku układamy 1 łyżeczkę farszu i lepimy tradycyjne pierożki. Nasze pierogi smażymy w głębokim, bardzo dobrze nagrzanym tłuszczu (olej). Ja smażyłam ok. 1 minutę z każdej strony. Pierożki smakują wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno - polecam! Z podanej porcji wychodzi 22-24 pierogi.