Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Chrupiące pierogi z maślakami-kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 170
         
ocena: 4/5 głosów: 4

polecam smaczną alternatywę dla zwykłych pierogów

Chrupiące pierogi z maślakami-kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące pierogi z maślakami-kapustą

 

  • Farsz:
  • 100 gram maślaków
  • 1 cebula
  • 2 garście odciśniętej kiszonej kapusty
  • 1-2 łyżki margaryny
  • sól i pieprz

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 70 gram masła
  • 3 łyżki jogurt grecki
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chrupiące pierogi z maślakami-kapustą
Maślaki oczyszczamy, z większych kapeluszy można zdjąć skórkę - grzybki kroimy w kostkę, cebulę również. Na patelnie przekładamy pokrojone składniki, dodajemy margarynę i całość przesmażamy - doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i dodajemy do przesmażonych wcześniej maślaków i smażymy tak długo, aby wszelki tłuszcz i woda odparowały - ponownie doprawiamy do smaku.Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy masło, jogurt, sól oraz płaskie 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - zagniatamy jednolite ciasto by nie lepiło się do rąk. Następnie ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki. Na każdym krążku układamy 1 łyżeczkę farszu i lepimy tradycyjne pierożki. Nasze pierogi smażymy w głębokim, bardzo dobrze nagrzanym tłuszczu (olej). Ja smażyłam ok. 1 minutę z każdej strony. Pierożki smakują wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno - polecam! Z podanej porcji wychodzi 22-24 pierogi.
Chrupiące pierogi z maślakami-kapustą
Przygotowujemy wszystkie potrzebne skladniki
Chrupiące pierogi z maślakami-kapustą
Etap 2 do przesmażonych grzybów dodac kapuste
Chrupiące pierogi z maślakami-kapustą
Etap 3ciasto cienko walkujemy i wykrawamy
Chrupiące pierogi z maślakami-kapustą
Etap 4smazymy w glebokim tluszczu na rumiano