Sposób przygotowania:
Tarta z maślakami
CIASTO: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej margarynę, jajko, sól, proszek do pieczenia, wodę. Zarabiamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut . Schłodzone wykładamy na przygotowaną formę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wykładamy na nie nadzienie. Zapiekamy około 40 minut w 180˚C. Na dziesięć minut przed końcem tarte posypujemy żółtym serem. Upieczoną posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy na ciepło. NADZIENIE: Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dokładamy do niej wcześniej przygotowane grzyby. Razem smażymy , aż grzyby będą gotowe (około 20 minut). Doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Do masy grzybowej dokładamy jajko i mieszamy całość. Farsz grzybowy wykładamy na ciasto kruche. Pieczemy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia posypujemy nim tarte.