Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Krokiety z maślakami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Obok pierogów z kapustą i grzybami to właśnie krokiety są moim ulubionym wigilijnym daniem.

Krokiety z maślakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z maślakami

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z maślakami
Do miski wlewamy mleko, wodę, dodajemy jajko i mąkę i szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy cienkie naleśniki. Grzyby rozmrażamy i siekamy drobno. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby.

Smażymy całość razem około 5-10 minut doprawiając farsz do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Na naleśniku układamy 1 łyżkę farszu, zwijamy jego brzegi formując kształt krokieta. Krokiety maczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na rumiano ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło z czerwonym barszczem, Smacznego :)
Krokiety z maślakami
Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krokiety z maślakami
Smażymy całość razem około 5-10 minut doprawiając farsz do smaku solą, pieprzem
Krokiety z maślakami
Na naleśniku układamy 1 łyżkę farszu, zwijamy jego brzegi formując kształt krokieta
Krokiety z maślakami
Smażymy na wolnym ogniu na rumiano ze wszystkich stron.