cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Maślane bułeczki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Maślane bułeczki w sam raz na śniadanie. Pyszne, puszyste, pachnące masełkiem - śniadaniowy rarytas.

Maślane bułeczki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślane bułeczki z makiem

 

Sposób przygotowania:

Maślane bułeczki z makiem
Z mąki, drożdży i odrobiny ciepłego mleka i cukru zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min, by zaczął rosnąć. Następnie dodać pozostałe składniki: całość mąki, ciepłe mleko, roztopione masło, sól, cukier. Zagnieść ciasto w jedną, gładką kulę. Ostawić na ok 1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyciągnąć i uformować małe bułeczki. Ułożyć na blasze i odstawić na ok 50 min do ponownego wyrośnięcia. Pod koniec bułeczki posmarować jednym roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec ok 20 min w temp 180 C.
Maślane bułeczki z makiem
Etap 1 - Z mąki, mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn
Maślane bułeczki z makiem
Etap 2 - dodać pozostałe składniki i uformować cisto - odstawić do wyrośnięcia
Maślane bułeczki z makiem
Etap 3 - Uformować bułki, posmarować jajkiem i obsypać makiem
Maślane bułeczki z makiem
Etap 4 - piec ok. 20min. w temp. 180 C.