Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

FLACHSWICKEL czyli niemieckie maślane bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Niezwykle maślane bułeczki kształtem przypominające popularną chałkę. Bardzo puszyste i wilgotne zarazem,. Polecam!

FLACHSWICKEL czyli niemieckie maślane bułeczki  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

FLACHSWICKEL czyli niemieckie maślane bułeczki

 

  • Składniki na 8 bułeczek w kształcie warkoczów
  • 150 g roztopionego letniego masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtaczania ciasta

 

Sposób przygotowania:

FLACHSWICKEL czyli niemieckie maślane bułeczki
Rozkruszone drożdże zasypujemy cukrem waniliowym. Dodajemy ciepłe mleko, łyżkę mąki i dobrze mieszamy, aby powstał zaczyn bez grudek. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut pod przykryciem. Do miski wykładamy pozostałe składniki - mąkę, sól, jajka, roztopione masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu - ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto dzielimy na 24 równych części. Z każdej formujemy wałeczek. Panierujemy go w cukrze pudrze. Bierzemy 3 wałeczki, zlepiamy je z jednej strony i zaplatamy warkocz. Czynność powtarzamy z pozostałymi kawałkami ciasta. Bułeczki układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia - bułeczki muszą poleżeć w ciepłym miejscu jeszcze ok. 30 minut. Po tym czasie pieczemy je ok. 20-25 minut w temp. 160 stopni. Najlepiej smakują z kubkiem mleka i zimnym masełkiem czy domową konfiturą. Smacznego!
FLACHSWICKEL czyli niemieckie maślane bułeczki
Etap 1 FLACHSWICKEL czyli niemieckie maślane bułeczki - przkerój, propozycja podania