Sposób przygotowania:
FLACHSWICKEL czyli niemieckie maślane bułeczki
Rozkruszone drożdże zasypujemy cukrem waniliowym. Dodajemy ciepłe mleko, łyżkę mąki i dobrze mieszamy, aby powstał zaczyn bez grudek. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut pod przykryciem. Do miski wykładamy pozostałe składniki - mąkę, sól, jajka, roztopione masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu - ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto dzielimy na 24 równych części. Z każdej formujemy wałeczek. Panierujemy go w cukrze pudrze. Bierzemy 3 wałeczki, zlepiamy je z jednej strony i zaplatamy warkocz. Czynność powtarzamy z pozostałymi kawałkami ciasta. Bułeczki układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia - bułeczki muszą poleżeć w ciepłym miejscu jeszcze ok. 30 minut. Po tym czasie pieczemy je ok. 20-25 minut w temp. 160 stopni. Najlepiej smakują z kubkiem mleka i zimnym masełkiem czy domową konfiturą. Smacznego!