Sposób przygotowania:
Maślane bułeczki na śniadaniePrzygotowanie zaczynu
W misce rozkruszyć drożdże z dodatkiem cukru oraz mąki. Zalać 1/2 szkl. ciepłego mleka (nie może być gorące) i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
Przygotowanie bułeczek
Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, jajka połączone z roztopionym masłem i mlekiem, sól oraz cukier. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią i podzielić na ok. 10 części.
Z każdej części uformować bułeczkę i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki podwoją swoją objętość posmarować je rozmąconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do temp. 180'C. Bułeczki wypiekać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w foremce przez ok. 12-15 min.