Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Maślane bułeczki na śniadanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Maślane bułeczki to świetny pomysł na wspólne gotowanie w rodzinnym gronie podczas weekendu. Bułeczki są mięciutkie i pulchne, dlatego zasmakują każdemu, nie tylko dzieciom.

Maślane bułeczki na śniadanie Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Maślane bułeczki na śniadanie

Składniki na zaczyn

Składniki na bułeczki

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Maślane bułeczki na śniadanie

Przygotowanie zaczynu

W misce rozkruszyć drożdże z dodatkiem cukru oraz mąki. Zalać 1/2 szkl. ciepłego mleka (nie może być gorące) i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.

Przygotowanie bułeczek

Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, jajka połączone z roztopionym masłem i mlekiem, sól oraz cukier. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią i podzielić na ok. 10 części.
Z każdej części uformować bułeczkę i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki podwoją swoją objętość posmarować je rozmąconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do temp. 180'C. Bułeczki wypiekać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w foremce przez ok. 12-15 min.

Maślane bułeczki na śniadanie
Maślane bułeczki z dżemem na śniadanie
Maślane bułeczki na śniadanie
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, mąkę oraz ciepłe mleko. Całość mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Maślane bułeczki na śniadanie
Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia.
Maślane bułeczki na śniadanie
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki.
Maślane bułeczki na śniadanie
Uformowane bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Maślane bułeczki na śniadanie
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy sezamem
Maślane bułeczki na śniadanie
Bułeczki wypiekamy na blaszce lub w foremce.