Sposób przygotowania:
Maślane bułeczki z musem bananowym
Pieczenie bułeczek zaczynamy od zrobienia rozczyny z drożdży . Kruszymy drożdże- użyłam całej kostki- do szklanki ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy nakryte ściereczką. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy 1/4 łyzeczki soli , extrakt z wanilii , jajka , roztopione masło i resztę cukru. Mieszamy ciasto dodając powoli wyrośnięty rozczyn z droży. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawiamy na ok 40 min. Z wyrośniętego ciasta bierzemy po kawałku formujemy w ręce placuszek dajemy łyżkę musu owocowego i zamykamy. Układamy bułeczki na blaszce. Smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką . Kruszonkę robimy mieszając rękami mąkę , starte orzechy ,masło i cukier. Wkładamy bułeczki do piekarnika i pieczemy ok 20 min.