Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lekko słodkie maślane bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bułeczki są lekko słodkie w smaku, najlepiej smakowały na ciepło z masłem ;)

Lekko słodkie maślane bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekko słodkie maślane bułeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Lekko słodkie maślane bułeczki
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Wlać zaczyn do mąki z solą, dodać resztę cukru, wbić jajko. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Wlać do misy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyrobić ponownie, podzielić na ok. 12 kawałków jednakowej wielkości (mi wyszło 13). Uformować bułeczki i ułożyć na macie do pieczenia, odstawić na 20 minut do napuszenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 20 minut.
Lekko słodkie maślane bułeczki
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Wlać zaczyn do mąki z solą, dodać resztę cukru, wbić jajko. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Wlać do misy.
Lekko słodkie maślane bułeczki
Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Lekko słodkie maślane bułeczki
Następnie wyrobić ponownie, podzielić na ok. 12 kawałków jednakowej wielkości (mi wyszło 13).
Lekko słodkie maślane bułeczki
Uformować bułeczki i ułożyć na macie do pieczenia, odstawić na 20 minut do napuszenia.