monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Maślane rogaliki z powidłami morelowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wybaczcie światło na zdjęciu,ale robione było o północy:) w nocy piekłam rogaliki,żeby móc je zanieść rano do pracy, koleżankom przy kawce smakowały, zapraszam:)

Maślane rogaliki z powidłami morelowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślane rogaliki z powidłami morelowymi

 

  • 750 g mąki
  • 3 jajka
  • 100 g margaryna tortowa
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 opakowania drożdży instant
  • Szczypta soli
  • 1 mały słoiczek powideł morelowych
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Maślane rogaliki z powidłami morelowymi
Margarynę dodać do mleka i postawić na ogień. Podgrzewać aż tłuszcz się rozpuści. Zdjąć z ognia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól oraz drożdże instant. Wymieszać. Do drugiej miseczki wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Następnie dodać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko z margaryną i wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne i odchodzić do ręki. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie lekko je wyrobić i uformować gruby wałek. Pokroić na plastry. Każdy plaster rozwałkować na cienki placek. Na jednym z krótszych końców nałożyć łyżkę powideł. Zrolować w rogalik. Położyć na blasze wyłożonej papierem. Odstawić na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować jajkiem. Piec w 200 st około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego! 
Maślane rogaliki z powidłami morelowymi
mleko ogrzewać razem z margaryną do roztopienia tłuszczu
Maślane rogaliki z powidłami morelowymi
w duzej misce wymieszać wszystkie suche składniki
Maślane rogaliki z powidłami morelowymi
z uformowanego wałka pokroić plastry ciasta
Maślane rogaliki z powidłami morelowymi
na ciasto nałozyć powidła i zrolować po krótszym boku