Sposób przygotowania:
Maślane rogaliki z powidłami morelowymi
Margarynę dodać do mleka i postawić na ogień. Podgrzewać aż tłuszcz się rozpuści. Zdjąć z ognia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól oraz drożdże instant. Wymieszać. Do drugiej miseczki wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Następnie dodać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko z margaryną i wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne i odchodzić do ręki. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie lekko je wyrobić i uformować gruby wałek. Pokroić na plastry. Każdy plaster rozwałkować na cienki placek. Na jednym z krótszych końców nałożyć łyżkę powideł. Zrolować w rogalik. Położyć na blasze wyłożonej papierem. Odstawić na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować jajkiem. Piec w 200 st około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!