Sposób przygotowania:
Domowe maślane rogaliki
Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Do dużej miski przesiać mąkę, następnie dać drożdże, cukier a także sól. Wymieszać . Jajka roztrzepać w miseczce i dodać do miski z mąką. Następnie dodać olej i masło i wymieszać wszystko dokładnie. Powoli dodawać mleko i wrabiać ciasto. Wyrabiać aż będzie dobrze odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny, żeby ładnie wyrosło. W kolejnym etapie przygotowania rozpuścić drugą porcję masła . Ciasto znów wyrobić i podzielić na 15 kawałków i zrobić z nich kulki. Następnie każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować masłem. Zwijać jak naleśnik od krótszego boku. Przekładać na blachę wyłożoną papierem i nadać kształt rogalika. Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać makiem ( ja połowę zostawiłam bez maku). Piec w 200 st około 23-25 minut. Wystudzić. Smacznego!